Ciekawostki dotyczące stosowania wosku sojowego


Choć wosk sojowy jest dość mało znaną substancją o właściwościach terapeutycznych, to jednak ma on bardzo duży wpływ na ludzkie zdrowie i samopoczucie. Niemniej, efekt ten można uzyskać wyłącznie wtedy, gdy przestrzega się określonych zaleceń dotyczących jego stosowania.

Przede wszystkim nie schładzać!

Krystalizacja wosku sojowego zawsze powinna odbywać się w sposób naturalny, bez nadmiernego schładzania. Gdy zostanie od już odpowiednio podgrzany, nie może być on szybko schładzany. Najlepiej, gdy będzie on stygnął stopniowo, aż uzyska temperaturę otoczenia. Zaleca się, by było to co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wiązania wewnątrz struktury wosku odpowiednio się skrystalizują.

Jak podgrzewać?

Wosk sojowy należy podgrzewać ostrożnie i powoli. Najlepiej, jeśli w wyniku tego procesu uzyska on temperaturę na poziomie 71 – 90 stopni Celsjusza. Wtedy jego właściwości są najlepsze. Z drugiej strony, nie należy podgrzewać go do jeszcze wyższych temperatur (górnym progiem są tutaj 93 stopnie Celsjusza). Wosk po przekroczeniu tej temperatury może się po prostu odbarwić, co niekorzystnie wpłynie na jego wygląd, ale też na właściwości aromatyczne. Gdy wosk zostanie odpowiednio podgrzany, z powodzeniem można go wlewać np. do szklanych pojemników. Głównie dlatego, że charakteryzuje się on bardzo dobrą przyczepnością do szkła.

Podsumowując, woski sojowe z EcoAndWell, które są w sposób odpowiedni poddawane obróbce termicznej. mają znacznie lepsze właściwości aromatyczne i terapeutyczne. Dlatego tak ważne jest, by przestrzegać powyższych obostrzeń.