Co trzeba wiedzieć o oksydantach?


Często słyszymy o tym, że jakiś produkt żywnościowy zawiera antyoksydanty i warto go spożywać dla dobra swojego zdrowia. Czym w takim razie są oksydanty i dlaczego należy je zwalczać? Warto uporządkować swoją wiedzę, by świadomie stosować się do porad dotyczących poprawy funkcjonowania swojego organizmu.

Czym są oksydanty?

Wolne rodniki – bo tak określamy te cząsteczki w języku potocznym – są niekompletnymi atomami tlenowymi. Występują naturalnie w ludzkim organizmie, natomiast nie stanowią dla nas zagrożenia tylko wtedy, gdy mamy ich śladowe ilości. Są niebezpieczne, ponieważ nie posiadają parzystej liczby elektronów. Pobierają elektrony od innych atomów, co może skończyć się zniszczeniem błon komórkowych i struktury białek. Prowadzi to niekiedy nawet do nowotworu.

Jednak trzeba pamiętać o tym, że nie możemy całkowicie pozbyć się oksydantów ze swojego ciała. Kluczem do tego, by nie działały one na naszą niekorzyść, jest zachowanie równowagi między ilością oksydantów, a ilością antyutleniaczy w naszym ciele. Antyoksydanty znajdują się w wielu owocach, warzywach i ziołach. Nie ma zatem żadnego problemu z ich zdobyciem.

Wolne rodniki – kiedy jest ich za dużo?

Poziom tych cząsteczek niepokojąco wzrasta, gdy pali się papierosy i spożywa dużą ilość alkoholu. Ponadto sprzyja im też życie w stresie i zbyt mało snu. Z pewnością dużym ich sprzymierzeńcem jest niezdrowa żywność typu fast food. Niestety na ich namnażanie się w organizmie narażeni są mieszkańcy miast, w których odnotowuje się wysokie zanieczyszczenie powietrza.

Aby uświadomić sobie to, jak bardzo mogą być niebezpieczne, trzeba wiedzieć, że powodują nie tylko choroby nowotworowe, ale także są przyczyną rozwoju cukrzycy, nieżytów żołądka i chorób nerek. Ponadto uszkadzają ściany naczyń krwionośnych i przyspieszają procesy starzenia się skóry.